top of page

OVERONS

Spanje, favoriet voor Belgen met tweede verblijf! Overweegt u ook een aankoop? 

Eerste belangrijke raad: Laat u van A tot en met Z adviseren door Belgicasa

 

Het favoriete buitenland van de Belg is Spanje. Het mooie weer, het lekkere eten, de goede infrastructuur en voorzieningen, de lagere consumptieprijzen, …. zijn enkele van de troeven.

Vandaag is de lage rente ook een cruciale factor. Die maakt vastgoed aantrekkelijk. Beleggingen met een laag risico zoals obligaties en spaarrekeningen brengen nauwelijks iets op. Vastgoed krijgt dan ook zijn plaats bij de meer vermogende Belg als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsstrategie.

Toch is het bij de aanschaf van de ideale eigendom oppassen geblazen. Waarop moet u zeker letten als u in Spanje vastgoed koopt?

- De nodige argwaan ten opzichte van lokale makelaars is zeker aan de orde. In Spanje kan iedereen zich vastgoedmakelaar noemen, het is geen erkend beroep waarop wordt toegezien. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. Een zogenaamd superkoopje moet altijd een alarmsignaal doen afgaan.

- De reglementering in Spanje is vrij complex en is anders naargelang de regio waar men koopt. Wanneer iets niet in orde is met het vastgoed, dan gaan alle problemen (welke een historiek van meerdere jaren kunnen hebben) over naar de nieuwe eigenaar. U mag dan ook nooit zaken of betalingen doen zonder hierbij een betrouwbare juridisch adviseur te betrekken. Een Spaanse notaris beperkt zich immers, anders dan in België, alleen tot de identiteit van de verkoper en koper en wie de eigendomsrechten heeft. Hij is niet verantwoordelijk voor opzoekingen en informatieverstrekking over eventuele bouwovertredingen, risico op boetes en/of fiscale naheffingen vanuit het verleden, wat is de bestemming van de aangrenzende grondstukken (komt er bv. verkaveling en wordt mij dan later een stuk van de rekening gepresenteerd voor aanleg van de wegen) etc…. 

- Tevens is het opletten geblazen bij de aankoop van een zogenaamde nieuwbouw. Als je in Spanje van een vastgoedontwikkelaar in moeilijkheden nu een appartement koopt is het mogelijk dat de oplevering weliswaar jaren geleden gebeurde. Maar, omdat je nog altijd aan de eerste eigenaar koopt, is de BTW nog verschuldigd en te betalen door de eerste koper…..

- Nog een aandachtspunt bij de aankoop van buitenlands vastgoed is persoonlijke financiële planning en successieplanning. Koop je zelf of betrek je er ook de kinderen bij, al dan niet in combinatie naakte eigenaars/vruchtgebruik(ers)? Gebruik je al dan niet reserve van groepsverzekering ter financiering van een gedeelte van de aankoop? Een Belgische bank zal vaak niet bereid zijn een onroerend goed in het buitenland te financieren zonder waarborgen in België. Welke oplossingen zijn mogelijk?

Wees ook realistisch over het rendement van uw investering. 

Alles start met de goede ligging. De nabijheid van een luchthaven is zeer belangrijk. Binnen het uur ter plaatse zijn na het landen is aan te bevelen. Uiteraard is er ook de lokroep van de Zee, dus best kopen dicht tegen de Costa’s en uiteraard een aangename ligging zonder storend lawaai in de buurt.

Belgicasa heeft zich gespecialiseerd in de regio rond de Costa Blanca, in het bijzonder in de omgeving rond Moraira, Benissa, Calpé.  Deze streek heeft een Mediterraan klimaat en wordt ook wel gezien als de streek met de beste luchtkwaliteit van Europa, een gemiddeld vrij hoog aantal zonnedagen (320 dagen per jaar). Het is met de wagen gelegen op minder dan een uur rijden van de luchthavens Alicanté of Valencia. 

Reken zichzelf ook niet rijk. Koop in de eerste plaats voor zichzelf en wees realistisch over het huurrendement. Opgelet: Op sommige plaatsen mag je gewoonweg niet verhuren of mag je de eerste jaren na de aankoop niet verhuren. Rendementen van 5% en meer in tijden van lage rente zijn niet realistisch. Makelaars die dit beweren “vergeten” doorgaans een reeks kosten te verrekenen en men rekent ook te snel “te verwachten” hoge meerwaarde mee in het rendement.

Koop nooit in een emotionele opwelling. Een tweede verblijf is vaak een van de grootste aankopen in een mensenleven. Een eerste aanblik mag niet volstaan. Denk er liever meer dan één keer over na en laat u begeleiden ter plaatse door Belgicasa die jouw taal spreken, ter plaatste de juiste vertrouwenspersonen kennen en waar u zelfs een tijd in hun eigen resort kan verblijven om gedurende een verkenningsweekend of mid-week eerst de omgeving goed te verkennen.

Verzuip niet in de administratieve mallemolen

Een Belg is al wat gewoon rond papierwerk, maar de administratieve last in Spanje is zeker niet kleiner. Een uitgebreide en complexe wetgeving is er van toepassing en alles wordt nog eens bewaakt door een leger van ambtenaren. 

In Spanje kan je niets doen zonder NIE-nummer: geen bankrekening openen, geen nutsvoorzieningen aanvragen, geen auto en al zeker geen tweede verblijf kopen. 

De fiscus kijkt mee

Buitenlands onroerend goed, maar ook de Spaanse bankrekening als natuurlijk persoon, moet worden aangegeven in de Belgische belastingbrief.

Voor Belgen die er permanent gaan wonen kijkt de fiscus vaak ook zeer argwanend toe. Wie het voornemen heeft zich permanent in Spanje te vestigen moet zich dan ook grondig voorbereiden om problemen te vermijden.

Belgicasa, uw professionele partner

Al wie koopt aan de Costa Blanca is bij Belgicasa aan het juiste adres. Als Belgisch erkend Vastgoedmakelaar met de lokale kennis van de Spaanse markt en regelgeving, zijn wij de juiste partij om jou ter plaatse te begeleiden tijdens uw aankoop, inclusief financieringsoplossingen, maar ook erna, met het regelen van de nutsvoorzieningen, de verzekeringen, uw fiscale aangifte en optimalisatie van de successies.

We bieden een ruim aanbod van zowel nieuwbouw als herverkoop, villa’s en appartementen in alle prijsklassen. We werken ter plaatste samen met betrouwbare partners, bekwame advocaten en Belgische erkend boekhouder - fiscalist.  En, uiteraard, alles duidelijk en helder in het Nederlands!

Contacteer ons vrijblijvend!

Belgicasa 

 

Katy Nuytten – De Busschere

Erkend Vastgoedmakelaar BIV (204.199)

www.belgicasa.be

bottom of page